Vertrouwenspersonen spelen een cruciale rol in bedrijven en organisaties. Ze vormen een veilige haven voor werknemers die te maken hebben met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. Maar hoe wordt u eigenlijk een vertrouwenspersoon? In deze blogpost delen we enkele essentiële stappen en overwegingen op weg naar deze belangrijke functie.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Voordat we ingaan op de stappen om een vertrouwenspersoon te worden, is het belangrijk om te begrijpen wat de functie inhoudt. Een vertrouwenspersoon is iemand die werknemers ondersteunt en adviseert wanneer ze te maken krijgen met ongewenst gedrag op de werkvloer. Ze bieden een luisterend oor, bespreken de mogelijke vervolgstappen en kunnen indien nodig doorverwijzen naar de juiste instanties.
Stap 1: Schrijf je in voor de juiste opleiding
Om een vertrouwenspersoon te worden, is het essentieel om de juiste opleiding te volgen. Zo bied CVP plus trainingen en cursussen aan die specifiek gericht zijn op de rol van de vertrouwenspersoon. Tijdens de opleiding vertrouwenspersoon leert u onder andere hoe u gesprekken voert, hoe u omgaat met vertrouwelijke informatie en hoe het management adviseert. Wanneer u een vertrouwenspersoon in het onderwijs wilt worden, wordt er een aparte opleiding aangeboden met de specialisatie onderwijs. Dit heeft als reden dat bij het werken als vertrouwenspersoon in het onderwijs specifieke expertises gevraagd wordt. Hierbij kunt u denken aan de omgang met minderjarigen en jongvolwassenen.
Stap 2: Volg de 4-daagse opleiding
Wanneer u de juiste opleiding heeft gevonden en u zich heeft ingeschreven, kunt u beginnen met de 4-daagse opleiding bij CVP Plus. In deze 4 dagen komt u in aanraking met diverse onderwerpen die u de vaardigheden meegeven om aan de slag te gaan als vertrouwenspersoon. Hierbij kunt u denken aan communicatieve vaardigheden, maar ook de wet- en regelgeving m.b.t. het beleid van psychosociale arbeidsbelasting. Hiernaast wordt er ook uitvoerig aandacht besteed aan het begrip integriteit. Het thema integriteit is onmisbaar bij een vertrouwenspersoon. De onderwerpen omtrent integriteit worden behandeld zijn:
- Begripsvorming Integriteit, waar hebben we het dan over?
- Wetgeving waar je mee te maken krijgt en de vertaling daarvan naar de organisatie in protocollen en procedures
- Het onderscheid in taken tussen een Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Vertrouwenspersoon Integriteit
- De (verwijs)mogelijkheden
- Reflectie op eigen handelen
Na het doorlopen van de 4-daagse opleiding kunt u aan de slag gaan als vertrouwenspersoon.
Stap 3: Aan de slag als vertrouwenspersoon
Zodra u de nodige opleiding heeft gevolgd en ervaring heeft opgedaan, kunt u solliciteren voor de functie van vertrouwenspersoon. Dit kan bijvoorbeeld bij uw huidige werkgever (als interne vertrouwenspersoon) , of bij een andere organisatie (als externe vertrouwenspersoon. Houd er rekening mee dat u in deze functie te maken krijgt met gevoelige en soms emotioneel beladen situaties. Het is daarom belangrijk dat u stevig in uw schoenen staat en goed kunt omgaan met vertrouwelijke informatie.
Stap 4: Blijven leren en ontwikkelen
Als vertrouwenspersoon is het belangrijk om uw kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Dit kan door middel van bijscholing of door het volgen van relevante workshops en seminars. Bij CVP Plus is hier om deze reden een uitgebreid nascholingsaanbod voor vertrouwenspersonen opgezet. Zo kunt u met verschillende cursussen uw kennis uitbreiden en opfrissen. Daarnaast is het ook waardevol om regelmatig te reflecteren op uw eigen handelen en om feedback te vragen aan de mensen die u begeleidt.
Bent u klaar voor de uitdaging?
Het worden van een vertrouwenspersoon is een proces dat toewijding en inzet vereist. Het is een rol die een grote impact kan hebben op het welzijn van werknemers en daarmee op de algehele sfeer binnen een organisatie. Hoewel het een uitdagende functie is, kan het ook zeer bevredigend en betekenisvol zijn. Bent u klaar voor deze uitdaging?