Pesten op de werkvloer vindt nu vooral online plaats
Volgens Vakbond CNV dat eind vorig jaar onderzoek deed onder 2500 werkenden, gaf een derde van de ondervraagden aan dat ze weleens last hebben van pestgedrag. Dit betekent dat er op landelijke basis ongeveer 2,3 miljoen werkenden wel eens gepest worden. Daarnaast gaf een op de 5 werkenden aan dat de sfeer op de werkvloer er slechter op is geworden sinds de corona crisis uitbrak.
Pesten op de werkvloer is nog steeds actueel
Helaas is pesten op de werkvloer nog steeds een actueel thema. Het is ook niet iets wat is verdwenen door de Corona crisis. Sterker nog het online pesten heeft grotere vormen aangenomen. Bij het woord pesten denken we vaak aan kinderen op het schoolplein. Helaas kunnen volwassenen elkaar ook behoorlijk het leven zuur maken. Ze kunnen elkaar buitensluiten, vervelende opmerkingen maken of een collega expres niet uitnodigen voor een uitje of belangrijke vergadering.
Hoe uit online pestgedrag zich
Het online pestgedrag kan zich uiten doordat je bijvoorbeeld compleet genegeerd wordt in een (video)vergadering, het kan zijn dat collega’s je niet uitnodigen voor een (video)vergadering, of collega’s die je niet uitnodigen voor een digitale vrijdagmiddag borrel, of het feit dat je opeens door al je collega’s ontvriend wordt op Facebook of WhatsAppgroepen waar je opeens niet meer bij hoort. Dit zijn allemaal voorbeelden van online pestgedrag.
Wat is het effect van online pesten
Werkenden die regelmatig gepest worden ervaren langzamerhand steeds minder zelfvertrouwen en komen uiteindelijk in een sociaal isolement terecht. Ze voelen zich niets meer waard en beginnen uiteindelijk de nare verhalen die over hen verteld worden, te geloven. Daarnaast kunnen zij slaapproblemen ontwikkelen waardoor de negatieve gedachten steeds grotere vormen aannemen. Er gaat vaak een lange periode aan vooraf voordat deze werkenden zich uiteindelijk ziek melden. Door alle opgebouwde interne spanning kan er uiteindelijk een burn-out ontstaan.
Hoe herken je (online) pesten als leidinggevende
Pesten op de werkvloer is vaak moeilijk te herkennen voor leidinggevenden. Soms kun je als leidinggevende wel een gevoel hebben dat er wat speelt binnen een team maar krijg je de vinger niet op de zere plek gelegd. Dit komt omdat er niet in alle eerlijkheid met de leidinggevende over gesproken wordt. Werkenden beschermen elkaar, ze blijven solidair als groep pesters.
Daarnaast durft degene die gepest wordt er vaak geen melding over aan te maken bij de leidinggevende omdat zij ook nog steeds ervaren dat er een taboe rust op pesten op de werkvloer. Als leidinggevende is het daarom nodig om extra alert op te zijn op kleine signalen die je opvangt. Ga het gesprek met deze pesters aan en geef aan dat je pestgedrag niet accepteert.
Tips om online pesten te voorkomen
Als leidinggevende zijn er een paar dingen die je kunt doen om pestgedrag te voorkomen:
– Besteed veel aandacht aan de psychologische veiligheid in teams. Psychologische veiligheid is een van de belangrijkste factoren voor het goed presteren van teams. In een team waarbinnen de psychologische veiligheid ‘op orde’ is, durven medewerkers zich ook eerder uit te spreken als ze zich niet goed behandeld voelen.
-Communiceer duidelijk en helder over nieuwe afspraken die je wilt invoeren en sta met name stil bij het ‘waarom’. Dit voorkomt geroddel en gedoe op de achtergrond.
– Zorg dat je voldoende persoonlijke aandacht hebt voor iedere, individuele werknemer en creëer de juiste omstandigheden zodat hij/zij zijn werk goed kan uitvoeren.
– Plan regelmatig team overleggen en besteed in deze overleggen voldoende aandacht aan pesten op de werkvloer en maak helder dat je dit gedrag niet tolereert en accepteert.
Zorg ervoor dat de gegevens van de vertrouwenspersonen binnen de organisatie altijd goed vindbaar en voor iedereen toegankelijk zijn.